Voor welke landen heb je een vignet nodig?

juni 27, 2022

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, is het voor sommige landen verplicht om een vignet op je auto te plakken. Dit is niet alleen nodig voor het land van bestemming, maar ook als je door bepaalde landen reist om bij je bestemming te komen kan dit nodig zijn. Wil je nu een auto huren en daarmee op vakantie gaan? Lees dan verder over de regelgeving van de verschillende landen in Europa waar een vignet verplicht is.

Wat is een vignetsticker?

Voor sommige landen is het verplicht om te betalen om gebruik te kunnen maken van het verkeersnetwerk. Ieder land hanteert daarbij zijn eigen methode om deze inkomsten te ontvangen. Zo is het voor sommige landen verplicht om tol te betalen om de snelwegen te mogen betreden. Een andere manier van deze inkomsten is dus de aanschaf van een vignetsticker. Bij een tolweg betaal je vooraf een bedrag om eenmalig gebruik te mogen maken van een weg, tunnel of brug. Bij een vignet betaal je vooraf een bedrag en mag je voor een bepaalde periode gebruik maken van de (snel)wegen in dat bepaalde land. Deze vignetsticker plak je zichtbaar op de vooruit van je auto. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een vignet digitaal aan te schaffen en deze te koppelen aan je kenteken.

Vignet of milieusticker?

Naast het hebben van een vignet is het in sommige landen verplicht om een milieusticker op je vooruit te hebben. Dit is voornamelijk nodig in drukke Franse en Duitse steden. Zoals de naam al zegt is een milieusticker nodig in bepaalde zones om de luchtkwaliteit te bevorderen. Milieustickers zijn er in verschillende gradaties die in kleur worden aangeduid. Je krijgt een rode sticker als je auto in de zwaarste klasse valt op het gebied van uitstoot. Deze auto’s mogen niet in de Duitse milieuzones rijden. Een gele sticker krijg je als je auto tussen 1 januari 2000 en 31 december 2005 is geproduceerd. Deze auto’s mogen alleen in zones rijden die aangeduid zijn met een gele sticker. Auto’s die vanaf 1 januari 2006 zijn geproduceerd krijgen een groene sticker en worden overal toegelaten. Als je een auto gaat huren in Sittard bij Adrem, krijg je te allen tijde een groene sticker als je een milieusticker gaat aanvragen.

In welke landen is een vignet verplicht?

Als je met een gehuurde auto op vakantie gaat naar het zonnige Zuid-Europa, is de kans groot dat je door een land reist waar een vignet verplicht is. Dit geldt al helemaal als je op skivakantie gaat, een vignet is namelijk verplicht in zowel Oostenrijk als Zwitserland. Als je naar of door Oostenrijk rijdt kun je kiezen voor een vignet dat tien dagen, twee maanden of een jaar geldig is. Deze vignetten zijn te koop bij tankstations en postkantoren in de grensgebieden. Ze zijn ook in Nederland te koop bij de ANWB. Let wel op: in Oostenrijk is een vignet pas 18 dagen na aankoop geldig.
Ook in Zwitserland heb je een vignet nodig. Daarnaast wordt er nog aparte tol geheven bij de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. In Zwitserland is het verplicht om voor aanhangwagens een aparte vignet aan te schaffen. Als je dus met de camper op vakantie gaat, dien je twee vignetten te kopen. Een vignet in Zwitserland is automatisch één jaar geldig en is ook verkrijgbaar bij grenskantoren en via de ANWB.

Ga je binnenkort op vakantie en wil je goedkoop een goede auto huren? Kijk dan eens bij Adrem Limburg voor het aanbod van huurauto’s.

Made with 
by Web Wings