Wat is de levensduur van 4 seizoenenbanden?

juni 27, 2022

Steeds meer automobilisten kiezen voor 4 seizoenenbanden. Dit komt mede doordat we in Nederland zelden te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. 4 seizoenenbanden, misschien wel beter bekend als all season banden, zijn zeker een alternatief voor zomer- en winterbanden. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld de levensduur van 4 seizoenenbanden.

Hoe lang gaan all-season banden mee ten opzichte van winter- en zomerbanden?

Ja, het kopen van all season banden heeft zowel voor-als nadelen. In principe heeft het moment van overstappen hierop weinig invloed op de levensduur van 4-seizoenenbanden. Eigenlijk zijn ze een compromis tussen winterbanden en zomerbanden. Over het algemeen kun je aanhouden dat de levensduur van all season banden met de hoogste kwaliteit ongeveer 50.000 kilometer bedraagt. Ga je voor een goedkopere klasse, dan gaan ze vaak maar tussen de 20.000 en 30.000 kilometer mee. Doordat je de banden in principe niet verwisselt (wat je bij zomer- en winterbanden wel doet), zullen ze sneller verslijten. Eerder genoemde getallen kun je in principe ook aanhouden voor alle bandensoorten. Gebruik je de winterbanden elk jaar maar kort? Dan kunnen ze ook meer jaren mee. All-season banden zijn vooral aan te raden wanneer je minder dan 20.000 kilometer rijdt.

Welke dingen beïnvloeden de levensduur van all season banden?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben. Op de eerste plaats is dat natuurlijk het rijgedrag. Mocht je zomer- en winterbanden gewend zijn, dan kan het rijden met all season banden even wennen zijn. Ben je een sportieve rijder? Dan zullen je banden sowieso sneller slijten. Een zware belading van de auto kan er ook voor zorgen dat de levensduur van je 4-seizoenenbanden korter wordt, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen. In dat geval is het beter om een verhuisbus te huren in Maastricht.

Check ook altijd de bandenspanning. Wij raden je sowieso aan om dit maandelijks even te controleren. Je hebt deze uitspraak vast al vaker gehoord, maar ook op het gebied van autobanden is goedkoop vaak duurkoop als je kijkt naar de levensduur van 4 seizoenenbanden. Investeer dus in een goede set van vooraanstaande merken zoals Michelin.

Mag je overal rijden met 4 seizoenenbanden?

In principe mag je met all-seasonbanden naar het buitenland, mits ze zijn voorzien van een M+S logo of 3PMSF-logo. Deze logo’s verschillen qua betekenis van elkaar en geven eigenlijk beide een indicatie van de levensuur van de 4 seizoenenbanden. Het M+S logo betekent dat een band in slechte weersomstandigheden kan worden gebruikt. De keuze om deze toe te voegen ligt bij de fabrikant en daarom hoeft deze band niet aan bepaalde veiligheidseisen te voldoen. Ga je naar wintersportgebieden of gebieden met veel sneeuw? Dan is het verstandig om voor banden te kiezen met het 3PMSF logo. Tegenwoordig zit het 3PSMF logo ook op 4 seizoenenbanden. Voor landen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk is één van de twee logo’s al voldoende. De levensduur van je 4 seizoenenbanden wordt natuurlijk wel mede bepaald door hoe vaak je op reis gaat en waarnaartoe. In sommige gevallen is het aan te raden om dan niet voor all season banden te gaan, maar voor all weather banden. Doorgaans hebben veel all season banden een massieve vorm, wat eigenlijk beter past bij de winter. In de zomer zouden de banden makkelijker slijten en zorgen voor meer brandstofverbruik. Gezien het huidige klimaat moet je dus goed overwegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen en misschien wel kortere levensduur van 4 seizoenenbanden.

Wil je binnenkort een auto huren die superfijn rijdt? Bij Adrem Limburg verzekeren we rijplezier en service die alle verwachtingen overtreft. Je kunt bij ons terecht voor een compacte auto, maar ook als je voor een gelegenheid een auto wilt huren. Neem gerust een kijkje op onze website en neem contact met ons op.

Made with 
by Web Wings